Jeżeli w zeszłym roku pracowaliśmy, to nasze zeznanie roczne wypełniamy w oparciu o dane z PIT 11. Jednym ze sposobów obliczania podatku są tzw. progi podatkowe. W Polsce istnieją dwa progi podatkowe: jeśli podatnik zarobił w przeciągu roku mnie niż 85 528 zł znajduje się w pierwszym progu podatkowym, jeśli więcej niż 85 528 zł – w drugim. PIT 11 to PIT, który dostajemy od pracodawców. Umieszczone są tam informacje o naszych dochodach z pracy. Płatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, obowiązana na podstawie przepisów prawa podatkowego do obliczenia i pobrania od podatnika podatku i wpłacenia go we właściwym terminie organowi podatkowemu. Płatnik przekazuje informacje zarówno do Urzędu Skarbowego, jak i podatnikowi. Informacja dotyczy zarówno wysokości uzyskanego przez tego podatnika przychodu, jak i wysokości pobranych zaliczek na podatek w ciągu roku. PIT 11,to PIT, który dostajemy na początku roku od pracodawcy.

PIT INF

PIT INF ma połączyć PITy od płatników (czyli PIT 11, PIT 8C i PIT R) w jeden dokument. PIT INF płatnicy będa mieli możliwość wysłac elektronicznie. W roku 2005 matka jednego z lubelskich maturzystów pozwała o odszkodowanie korepetytora, który miał przygotować jej dziecko do matury. Pozwem i w efekcie korepetytorem zainteresował się urząd skarbowy. PIT INF w tym roku jeszcze nie obowiązuja. Prawdopodobnie zacznie on obowiązywać w roku 2018. Będzie on sporym ułatwieniem dla płatników. Na podstawie art. 81 Ordynacji podatkowej, podatnik ma prawo do skorygowania danych zawartych w złożonym zeznaniu. Zgodnie z art. 81 § 2 Ordynacji podatkowej, skorygowanie deklaracji następuje przez złożenie korygującej deklaracji wraz z dołączonym pisemnym uzasadnieniem przyczyn korekty (stosownie do postanowień Ordynacji podatkowej przez deklarację rozumie się również zeznanie). PIT INF ma wkrótce zastąpić PITy od pracodawców.

Płatnikiem jest osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, obowiązana na podstawie przepisów prawa podatkowego do obliczenia i pobrania od podatnika podatku i wpłacenia go we właściwym terminie organowi podatkowemu. Płatnik przekazuje informacje zarówno do Urzędu Skarbowego, jak i podatnikowi. Informacja dotyczy zarówno wysokości uzyskanego przez tego podatnika przychodu, jak i wysokości pobranych zaliczek na podatek w ciągu roku.Na podstawie art. 81 Ordynacji podatkowej, podatnik ma prawo do skorygowania danych zawartych w złożonym zeznaniu. Zgodnie z art. 81 § 2 Ordynacji podatkowej, skorygowanie deklaracji następuje przez złożenie korygującej deklaracji wraz z dołączonym pisemnym uzasadnieniem przyczyn korekty (stosownie do postanowień Ordynacji podatkowej przez deklarację rozumie się również zeznanie).