Jeżeli w 2017 r. prowadziłeś dział.gosp. opodatkowaną ryczałtem lub uzyskiwałeś dochody z najmu prywatnego to powienieneś rozliczyć się na PIT 28. Kumulacja dochodów małżonków (osób samotnie wychowujących dzieci) polega na sumowaniu dochodów małżonków, ewentualnie doliczeniu dochodów małoletnich dzieci, a następnie dzieleniu sumy dochodów na połowę. Podatek jest obliczany od tej połowy dochodów i mnożony przez dwa oraz ustalany na imię obojga małżonków. Zajrzyj na wiarygodne strony o podatkach i dowiedz się, dla kogo jest przeznaczony PIT 28. Każdy podatnik, który chce skorzystać z ryczałtu ewidencjonowanego i korzystać z formularza PIT-28 musi wcześniej złożyć deklarację, w której wyrazi chęć rozliczania się za pomocą tej formy opodatkowania. Ważne jest także, aby dokonać tego z ponad rocznym wyprzedzeniem, niż będzie składane faktyczne zeznanie podatkowe. Deklaracja do Urzędu Skarbowego trafić więc musi do 20 stycznia 2017 roku, jeśli za ten rok chcemy dokonać rozliczenia w styczniu 2018 roku. PIT 28 to druk, na którym rozliczamy działalność gospodarczą opodatkową ryczałtem.

PIT 28 online

Działalność gospodarczą też możesz rozliczyć online. Wyślij PIT 28 online. W przypadku podatku liniowego stawka wynosi 19% niezależnie od osiągniętego dochodu. Opłacalność takiego sposobu podatkowego uwidacznia się po przekroczeniu przez podatnika drugiego progu podatkowego. Na stronie edeklaracje znajdziesz aktywny formularz PIT 28. Możesz wysłać PIT 28 online. Jeżeli uzyskujesz wyłącznie przychody zwolnione z podatku, nie składasz żadnej deklaracji, nie wykazujesz przychodów zwolnionych z opodatkowania. PIT 28 online można wysłać do końca stycznia. Pilnuj tego terminu.

Każdy podatnik, który chce skorzystać z ryczałtu ewidencjonowanego i korzystać z formularza PIT-28 musi wcześniej złożyć deklarację, w której wyrazi chęć rozliczania się za pomocą tej formy opodatkowania. Ważne jest także, aby dokonać tego z ponad rocznym wyprzedzeniem, niż będzie składane faktyczne zeznanie podatkowe. Deklaracja do Urzędu Skarbowego trafić więc musi do 20 stycznia 2017 roku, jeśli za ten rok chcemy dokonać rozliczenia w styczniu 2018 roku.Jeżeli uzyskujesz wyłącznie przychody zwolnione z podatku, nie składasz żadnej deklaracji, nie wykazujesz przychodów zwolnionych z opodatkowania.